Kategorie
 
 
 
 
 
 
 

Víte, které látky je vhodné nosit v létě a které naopak ne?

Každé roční období představuje změnu šatníku ať už kvůli novým trendům nebo modelem, avšak kromě toho bychom měli myslet na materiály, z nichž jsou tyto nové kousky vyrobené. Ty, které jsou vyrobeny ze syntetických směsí vypadají trendy, ale prvořadé je vaše pohodlí. Protože žena spokojená ve svém outfitu je nepřehlédnutelná.

Vsaďte na přírodní materiály

Nejoblíbenější a nejvhodnější materiály či látky na léto jsou přírodní jako například bavlna, len či satén. Oblečení, které je vyrobeno z těchto látek zajistí, aby vaše pokožka mohla dýchat a tedy se zbytečně vaše tělo nepřehřívá. Navíc tyto materiály jsou vzdušné a dostatečně vás ochrání před sálajícím sluncem.

Přírodní materiály mají schopnost absorbovat vlhkost. Pokud se během dne velmi potíte, rozhodně sáhněte po oblečení z těchto materiálů, protože díky nim může vaše tělo rychleji vychladnout.

Bavlna

Jedním z nejrozšířenějších materiálů je bavlna. Většina oblečení je vyrobena právě z této tkaniny zejména kvůli její vlastnostem. Je prodyšná, lehká a dá se použít téměř na všechny typy oblečení.

Kromě toho je velmi pohodlná, vzdušná a dostatečně vás ochrání před teplem. Dlouhé oblečení vyrobené z bavlny jako například široké kalhoty nebo maxi šaty jsou ideální volbou pro horké letní dny, protože tento materiál vás dokáže zchladit. Avšak má jednu nevýhodu, na bavlně může být vidět stopy po pocení. No netřeba zoufat, správný deodorant, barva a střih vašeho oděvu to ví zakrýt.

Outfitem z bavlněného oblečení se meze nekladou. Ať už se rozhodnete pro zářivé letní bavlněné šaty, romantickou halenku nebo krátké kalhoty, nikdy neuděláte krok vedle. Navíc se nebojte do vymýšlení letních outfitů zapojit i vaši fantazii - momentálně jsou velmi trendy barvy jako žlutá, azurová, cyklámenová či zářivá zelená.

Len

Druhým z nejpopulárnějších materiálů je len. Naše babičky by o tomto materiály věděli vyprávět hodiny, zejména pro jeho benefity. V první řadě je mimořádně vzdušný, pomáhá při ochlazování těla, nasákne vlhkost, ale také rychle vyschne, proto se nemusíte obávat žádných nechtěných skvrn.

Momentálně len zažívá velké znovuzrození, dokonce iv jiných barvách než v klasických zemních či béžových. Pro dámy, které dbají na udržitelnost je důležité poznamenat, že len je zcela recyklovatelný a je tedy v souladu s naší planetou.

Oblečení z dílny Luisa Spagnoli ve své letní kolekci 2021 sází na modely vyrobené primárně z lnu. Na výběr máte tuniky, halenky, ale i šaty či dokonce kalhoty. Je jen na vás, který kousek bude obohacovat váš šatník.

Bavlněný satén

Dalším skvělým materiálem na léto je bavlněný satén. Tento materiál je vyroben z čisté bavlny, přičemž obsahuje všechny její benefity. Satén v tomto případě pojmenovává proces tkalcovské vazby, díky kterému je tento materiál na dotek velmi jemný a na pohled jemně lesklý.

Dalšími výhodami tohoto materiálu je vysoká odolnost a tedy i oblečení vyrobené z této tkaniny vám velmi dlouho vydrží. Bavlněný satén představuje cenově přijatelnější alternativu k hedvábí, který má podobné vlastnosti. Je tedy jen na vás, kterému z těchto dvou materiálů dáte přednost.

Kterým materiálem je třeba zabránit?

Látky a materiály vyrobené ze syntetického vlákna jsou na léto nevhodné zejména kvůli jejich vlastnostem - jsou neprodyšné, bývá v nich teplo a po dlouhém pobytu na slunci se nekomfortně přilepí na tělo.

Mezi tyto materiály patří nylon, polyester, hrubá riflovina a vlna (vlnu doporučujeme nosit během chladných měsíců, protože udržuje teplo). Během horkých dní doporučujeme se tímto materiálem vyvarovat nebo je nosit pouze do klimatizovaných prostor, kde máte jistotu, že vám v nich nebude teplo.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze